Reguli de confidentialitate

Cand vine vorba de a consulta un psiholog sau o persoana HR, una din cele mai mari frici este legata de cum vor fi tratate informatiile pe care le oferiti si identitatea dumneavoastra.

Informatiile pe care mi le oferiti, prin orice mijloc de comunicare, precum si identitatea dumneavoastra ajung doar la mine. Nu le voi folosi pentru a va judeca, sau pentru a le transmite altor persoane, sau pentru a va aduce prejudicii.

Vom agrea impreuna forma de colaborare precum si fiecare pas pe mai departe dupa inceperea colaborarii. Va voi cere acordul explicit pentru orice solutie pe care v-o propun. In situatia in care va simtiti inconfortabil (a), jenat (a), prea incordat (a), refractar(a), fie va voi propune alta solutie, fie incetam colaborarea.

Aceleasi reguli se aplica tuturor informatiilor si dupa incetarea colaborarii.

Dincolo de relatia de incredere care se construieste in timp, pe parcursul intalnirilor, relatia si statutul atat al psihologului cat si al clientului sunt reglementate prin lege Legea nr. 213 din 27 mai 2004. Pentru a va lamuri privind aspectele legale, va invit sa o cititi pe toata.

Foarte pe scurt, legea mentioneaza:

 • confidentialitatea este o obligatie pentru orice psiholog (art.4 – 2)
 • Exista situatii in care informatiile pot fi dezvaluite (articolul 33 le detaliaza). Sumarizat, ele sunt:
   • exista o dispozitie legala in acest sens
   • pentru stabilirea vinovatiei in cazul unei infractiuni prevazute de lege
   • cand exista acordul persoanei in cauza
   • cand dezvaluirea informatiilor este necesara pentru exercitarea profesiunii, cu conditia respectarii anonimatului persoanei in cauza

  Arata si celorlalti: