Exercitiu pentru imbunatatirea comunicarii

Dorinta “vreau sa invat sa comunic mai bine” se poate situa cam la acelasi nivel cu “vreau sa cunosc mai multe despre univers”, sau “vreau sa invat mai multe despre pamant”. Adica face referire la un domeniu imens, fara a mentiona specific care parte din acel domeniu este vizata. Comunicarea este un sistem la fel de complex ca cele exemplificate mai sus. Presupune permanent tranzactii de informatii si face parte, in forme variate, din fiecare aspect al existentei umane.

Nu am ca obiectiv sa sintetizez o clasificare a tipologiilor de comunicare ce pot exista. Voi enumera cateva, doar pentru a sublinia complexitatea: vorbitul in public, comunicarea verbala, in scris, non-verbala, comportamentala, paraverbala, patologica, in grup, informala, oficiala, publica, emotionala, cum sa devii asertiv, limbajul trupului. Si ma opresc aici, pentru a nu descuraja pe cineva care si-a propus sa invete sa comunice mai bine. Lista insa e departe de a fi completa, si pentru fiecare dintre ele exista cel putin cate o carte care detaliaza acea forma de comunicare.

Poate fi frustrant si confuzant pentru cineva sa aleaga pasii corecti pentru imbunatatirea unor abilitati de comunicare. Cantitatea de informatii peste care da este imensa, uneori cu multe greseli, alteori prea ramificata pentru a fi sigur ca punctul de start ales este unul potrivit. Iar daca intreaba pe cineva cu pregatire de specialitate, exista doua variante. Fie primeste cateva recomandari care sunt cel mai probabil nepotrivite, facand trimitere la altceva decat este nevoie. Fie se trezeste intr-o discutie pe care o considera interminabila si pe care nu si-o doreste (si care incepe cu explicatiile de mai sus). Din experienta personala, pot afirma ca majoritatea isi doresc sa gaseasca / primeasca 2-3 idei “geniale” pe care sa le aplice si care sa le rezolve problemele aproape peste noapte (dorinta ne-realista in cele mai multe cazuri).

Mai intai, as vrea sa ofer cateva sugestii de intrebari pe care sa si le lamureasca o persoana, inaintea oricarui alt pas:

  • Ce anume nu comunicati bine? In ce situatii? Cine v-a zis asta? De cate ori ati primit acelasi feedback de la persoane diferite? Ce credeti despre acele pareri? Ajuta pentru a identifica forma de comunicare care trebuie imbunatatita. Cu cat mai specific e identificata, cu atat se vor gasi cele mai concrete si eficiente cai de invatare a ei. Exemplu: doriti sa va imbunatatiti abilitatile de a oferi explicatii. V-ar placea sa vi se ofere explicatii pe diverse subiecte in modul in care o faceti? Cine v-a zis ca explicatiile oferite nu sunt bune? Ce anume creeaza probleme: structura informatiei, cantitatea, detaliile, limbajul folosit, etc?
  • Ce anume nu va place la dvs. si ati vrea sa schimbati? Vreti sa comunicati mai bine pentru ca v-ati saturat sa va zica X sau pentru ca doriti sa schimbati ceva? Uneori ne dorim schimbari doar declarativ, poate influentati de un feedback primit de la cineva sau fortati de anumite imprejurari. Ajuta pentru a transforma o presiune externa in dorinta personala de imbunatatire. Procesul devine astfel mai placut si mai usor iar motivatia creste. Exemplu: vi se zice ca ar fi de dorit sa va imbunatatiti comunicarea specifica intr-o situatie de cearta. Sunteti de acord? Ce anume ii deranjeaza pe ceilalti? Va place de dvs. cand va certati cu cineva? Va convin rezultatele la care ajungeti dupa o cearta (vreti sa va impuneti ideile, sau sa ajungeti la un teren comun)? V-ar placea sa procedati altfel? Cum anume?
  • De ce ati vrea sa comunicati mai bine? Care sunt beneficiile concrete pe care le asteptati? Cand anume va veti bucura de beneficii? Ajuta atat la stabilirea motivatiei din spatele eforturilor cat si la urmarirea procesului de invatare (setarea unor beneficii realiste e un indicator prin care se poate urmari evolutia). Exemplu: va hotarati sa invavati sa comunicati mai bine cu personalitatile dificile. Care sunt acele personalitati dificile? Ce le face sa fie dificile pt dvs? In ce situatii interactionati cu ele si ce va doriti de la interactiunea cu ele? Care sunt aspectele care va deranjeaza si pe care din ele alegeti sa le tolerati? Ce anume puteti face dvs. pentru a schimba rezultatele? Cand credeti ca vor aparea schimbari si care anume?

Am observant, din experienta, ca exista un exercitiu ce ajuta in multe situatii in care vrem sa ne imbunatatim abilitatile de comunicare: SA ITI PESE. Tradus in actiuni ce pot fi exersate, asta inseamna:

  • Sa respectati informatiile pe care le transmiteti si modul in care o faceti. Sunt ale voastre de gestionat si cu ele construiti o realitate in primul rand pentru voi. Va ajuta sa constientizati mai mult impactul pe care il aveti asupra celorlalti, si sa va cresteti stima de sine indirect. De exemplu, in cazul in care comunicati inconstant sau agresiv, veti ajunge in relationari inconstante sau agresive.
  • Sa gasiti un punct de interes in ceea ce vi se transmite (poate fi continutul in sine, sau modul in care se transmit informatiile, intonatia, orice va trezeste interesul). Va ajuta sa gasiti (intuitiv sau aplicand metode deja invatate) cea mai buna cale de a va anjaga in comunicarea cu celalalt. De exemplu, puteti deveni mai putin nervosi iar ca rasplata, celalalt isi va da mai mult silinta sa imbunatateasca si el comunicarea.
  • Sa va implicati activ in comunicare, transformand-o, pe cat posibil, in ceea ce va doriti. Comunicarea depinde in egala masura de toti participantii. Va ajuta sa va simtiti mai mult in control, capabil sa schimbati ceea ce nu va place. Exemplu: daca nu ati gasiti nimic interesant, sunteti foarte plictisit (dar fortat sa ramaneti in acea situatie), puteti pune intrebari astfel incat subiectul sa se apropie de ceea ce v-ar putea interesa.

Arata si celorlalti:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *