Este un fenomen emotional extrem de complex, dureros pana la agonie si incredibil de parsiv.
Gestionarea depresiei este un proces de durata, nu dispare instant. A o trata ca pe o simpla tristete (“n-am nimic, doar o zi mai proasta”, “nu prea am chef si atat”), a crede ca dispare de la sine (“e un pic pleostit, ii trece lui”), a o ignora (“n-am nimic, normal ca nu sar in sus de bucurie ca nu ma odihnesc bine dar atat”), a o trata arogant (“ma descurc eu!”, “ei, stai linistit, va fi bine!”) reprezinta primele greseli in a o aborda cand vine vorba atat de noi cat si de cei apropiati noua.
Contrar multor pareri pe care le puteti citi pe diverse forumuri, scrise de persoane care sufera de ani de zile si cu diverse tratamente deja incercate, depresia poate fi gestionata! Va sfatuiesc, aproape va rog, sa cautati ajutor de specialitate pentru a o depasi si a va bucura de viata. Sau macar impartasiti celor apropiati ceea ce traiti, cat de serios puteti, astfel incat sa inteleaga ca e nevoie sa va ofere suport.
S-au facut numeroase cercetari si s-au stabilit scheme de tratament. Este un fenomen ce continua sa fie cercetat, capatand amploare in societatea moderna, conform statisticilor. Astfel ca nu mi-am propus sa descriu depresia, sa vorbesc despre statistici sau sa explic cum se trateaza ci sa sintetizez cateva resurse care sa ajute la intelegerea ei.
Depresiv.ro este un site care ofera informatii in mod concentrat si clar. Articolele si informatiile sunt oferite de specialisti in domeniu. Este stufos iar limbajul poate parea uneori usor academic, insa il puteti parcurge pentru a intelege mai bine complexitatea depresiei.
Cateva scurtaturi pe care le gasesc foarte utile:
- Cum recunoastem depresia? – ajuta pentru a o delimita mai clar de alte manifestari fizice sau psihice
- Auto-evaluarea depresiei: scala HADS. Se completeaza anonim, informatiile de la inceput ii ajuta pe cei care au dezvoltat aplicatia online sa culeaga date demografice. Ele vor fi folosite in diverse studii pentru a intelege mai bine amploarea depresiei in societatea actuala. Este nevoie sa fiti sinceri in completarea raspunsurilor, altfel va pacaliti singuri pierzand timpul in van.
- Informatii despre alte scale utilizate. Ele sunt utile mai ales specialistilor, fiind descrise pe scurt.
- Scheme de tratament posibile in cazul depresiei. Sunt oferite cateva detalii despre diverse abordari, atat psihologice cat si medicale. Sunt explicate si medicamentele prescrise in general de catre psihiatri, fiind descrise pe scurt utilizarea si efectele lor. Informatiile de aici va ajuta sa intelegeti ca exista metode diverse, deci depresia poate fi depasita.
In 2013 a fost lansata prima linie de consiliere telefonica gratuita, la nivel national, pentru persoanele aflate in criza suicidara si apropiatii lor. Este coordonata de Asociatia Nationala de Preventie a Suicidului.
- Program: 19:00 – 07:00. S-a observat statistic ca intensitatea, frecventa si durata emotiilor negative sunt mult mai mari seara si pe parcursul noptii, astfel ca linia telefonica functioneaza momentan doar in acest interval, din lipsa de voluntari. Intuitiv putem zice ca sunt perioadele din ciclul vietii cand fiecare isi vede de activitatile proprii, iar cei suferinti se regasesc mai des izolati, insingurati, incapabili sa relationeze in afara sferei muncii.
- Consilierea telefonica este oferita de voluntari antrenati pentru specificul acestor situatii. Sunt pregatiti sa relationeze atat cu persoana care sufera si are impulsuri distructive, cat si cu persoane din jurul suferinzilor, care nu stiu cum sa reactioneze sau ce sa faca.
- Telefon: 0800 801 802 sau 116 123. Este gratuit! Va sfatuiesc sa va salvati numerele in telefonul personal. Nu atat pentru ca ati considera ca veti avea vreodata nevoie, ci mai ales pentru ca este foarte probabil, in cazul in care sunteti atenti si implicati, sa il oferiti sau sa il sugerati altora. Sper sa fie folosite de cat mai multe persoane in momente dificile.
One thought on “Depresia”