Sa gandim „outside the box”

Expresia presupune sa lasam la o parte pentru un moment stilul caracteristic de a vedea lumea, regulile construite si cunoscute pentru a lua decizii, modul personal de a interpreta fapte. Scopul e de a identifica noi solutii la problemele nerezolvate, de a aborda situatiile in moduri diferite pentru a obtine rezultate mai bune. Schimbarile forului interior pot aparea doar in masura in care noile viziuni descoperite rezoneaza cu noi si le acceptam ca fiind adevarate, inglobandu-le in realitatea personala.
A exersa insa “outside the box” nu inseamna sa ne schimbam modul de a fi pentru totdeauna, ci doar sa identificam noi posibile dimensiuni ale unei situatii.

Una din axiomele neuro-programarii lingvistice zice ca harta NU e teritoriul. Teritoriul este realitatea care ne inconjoara, tot ce este in afara noastra. Noi insa o percepem in functie de simturile noastre, o “vedem” in functie de valorile noastre, o filtram pe masura gridului interior construit. Construim o harta a realitatii, asa cum o vedem noi, dezvoltandu-ne propria reprezentare / cutie a lumii inconjuratoare. De aceea pentru aceeasi realitate pot exista nenumarate harti, in functie de “ochii” care vad realitatea. Este de la sine inteles ca detasarea de harta / cutia proprie e un proces ce poate parea la inceput prea dificil.

Sunt mai multe metode de a exersa atat gandirea cat si reprezentarea “outside the box”.
“6 palarii ganditoare” este una din ele. Medota a fost dezvoltata de Eduard de Bono si are aplicatii multiple. Fiecare palarie indeplineste un rol specific, oferind perceptii si informatii diferite asupra aceleasi situatii. Palariile reprezinta perspectivele diferite din care poate fi privita aceeasi situatie:

  1. Palaria alba = Fapte. Ofera informatii asupra datelor existente, neutre si obiective, fara a fi interpretate.
  2. Palaria galbena = beneficiile. Ofera informatii asupra a ce putem utiliza din situatie, care sunt aspectele pozitive de care ne putem folosi.
  3. Palaria neagra = dezavantajele. Se foloseste de gandirea critica, identificand dificultatile, pericolele si ce ar putea evolua negativ.
  4. Palaria rosie = emotiile. Identifica cum ne simtim, ce intuim asupra situatiei.
  5. Palaria verde = creativitatea. Ofera idei noi, necercetate, indiferent de cat de nerealiste par la o prima vedere. Se foloseste mult tehnica brainstorming-ului.
  6. Palaria albastra = procese. Organizeaza situatia data si ofera sugestii despre cele mai bune procese ce pot fi folosite. De obicei este rolul care intra in joc la final, dupa ce sunt notate informatiile oferite de celelalte palarii sau dup ace macar o parte din perspective sunt exprimate.

Metoda poate fi folosita atat individual cat si in grup.
La nivel individual, putem nota in coloane diferite argumentele oferite de fiecare palarie in parte. Dupa o pauza, analizam din perspectiva personala ce am notat, fiind atenti la solutiile noi pe care le putem aborda in mod confortabil.
In grup, fiecare persoana joaca rolul unei palarii, generand doar informatiile din acea perspectiva. Moderatorul grupului noteaza fiecare idee in coloane diferite, iar la final se dezbat in grup solutiile identificate, alegand de comun acord solutia cea mai potrivita.

Nu este obligatoriu ca intr-un exercitiu sa fie folosite toate palariile. In functie de situatie, abilitatile si dispozitiile celor implicati, pot fi folosite doar o parte din rolurile prezentate.
Se poate intampla ca unele roluri sa para foarte usoare intrucat ele sunt apropiate de modul nostru de a functiona obisnuit, pe cand altele sa para foarte dificile, fiind indepartate de abordarile noastre de zi cu zi. Este indicat ca pe masura ce exersam, sa jucam roluri din ce in ce mai dificile, pentru a ne acomoda cu ele.

Putem aplica metoda in situatii foarte diverse: la munca, in viata personala, cand avem de luat o decizie complexa, cand suntem intr-o situatie confuzanta sau neplacuta si avem nevoie sa ne linistim macar intelegand mai multe din ea, pentru a-i intelege mai bine pe cei din jur, pentru a accepta unele situatii, atunci cand suntem prinsi in ganduri obsesive si nu reusim sa ne debarasam de ele etc

Pentru a exemplifica pe scurt folosirea metodei, sa luam o situatie oarecare: auzim informal la munca ca vor aparea schimbari mari. Circula multe zvonuri iar informatiile oficiale sunt inca putine si vagi. Ce facem? In mod obisnuit, o asemenea situatie genereaza tensiuni mari, anxietati. Cu cat situatia nu e clarificata si timpul trece, cu atat apar ganduri obsesive, majoritar negative care au impact mare asupra atat a randamentului la munca cat si a dispozitiei generale. O analiza individuala poate fi astfel:

  1. Palaria alba: ce informatii am asupra situatiei? Care sunt performantele mele? Ce stiu cel mai bine sa fac? Ce informatii mi-a transmis managerul direct? Ce as vrea sa intreb? Care este planificarea pe proiectul pe care lucrez?
  2. Palaria galbena: ce ma nemultumeste acum si mi-as dori sa se schimbe? Cu ce m-ar putea ajuta schimbarea? Ce mi-ar placea sa invat in viitor? Sunt plictisit de situatia curenta chiar daca imi e confortabila? Ce schimbari mi-ar placea sa apara?
  3. Palaria neagra: daca raman fara loc de munca? Daca viitorul manager este o persoana pe care nu o suport? Daca viitorul meu rol ma va nemultumi? Ce aspect imi plac acum si nu as vrea sa se schimbe? Si daca se schimba, care e cel mai rau lucru care se poate intampla?
  4. Palaria rosie: cum ma simt acum? Ce cred ca inseamna ce mi-a zis seful ieri? Ce intuiesc ca se va intampla?
  5. Palaria verde: ce-ar fi daca mi-as da demisia si as calatori 3 luni? Ce-ar fi daca as cere sa fiu deja mutat la echipa X? ce-ar fi daca i-as zice deja managerului meu ca vreau sa ma ocup de proiectul X? ce-ar fi daca m-as apuca de cursul pe care vreau sa-l fac de 6 luni? Ce-ar fi daca etc?
  6. Palaria albastra: pe masura ce se noteaza raspunsuri diverse la intrebarile de mai sus, palaria albastra organizeaza pasii de actiune cei mai confortabili.

Arata si celorlalti:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *