Rolul emotiilor in viata noastra

Desi ele par a fi mai mult preocuparea specialistilor, a vorbitorilor de la TEDx, a celor cu discursuri mai mult sau mai putin inspirationale, emotiile ne ghideaza viata poate mai mult decat logica uneori. Si totusi tratatele despre ele nu sunt nici pe departe asa mainstream, educatia le cam ignora si incepem sa vedem ce-i cu ele abia cand simtim ca o luam razna.

La orele de logica din liceu invatam, de exemplu, ca daca A<B si C>B, atunci A<C. Si multe alte reguli care sa ne formeze gandirea logica, sa putem gestiona tot felul de probleme mai tarziu in viata.

Din lipsa unei educatii emotionale consistente, oferita de oameni pregatiti, tindem sa aplicam aceleasi reguli invatate si cand ne confruntam cu aspectele emotionale ale vietii. In plus, puterea exemplului e magica, astfel ca replicam solutiile vazute in jurul nostru, la parinti, prieteni, in spectacolele de televiziune preferate si tot asa. Devenim cu totii, mai mult sau mai putin, profesori nepregatiti ai altora, propagand metode gresite care ne ingreuneaza viata si ne provoaca multe suferinte.

Emotiile fac parte din noi la fel ca oricare organ fizic cu care ne nastem. Sunt inerente vietii, nu optionale. Si nici controlabile. Nu ii vei zice depresiei din tine, un fenomen emotional extrem de complex: “tu acum depresie, pleci frumos de unde ai venit si ne mai auzim alta data, ca nu mai am chef de tine”. Adica poti sigur, dar ce se va intampla? Nu, nu iti va zice nimeni ca esti nebun, in primul rand pentru ca oricum nu vei recunoaste altora ca ai vorbit depresiei din tine. Ceea ce nu ar fi deloc rau sau “nebun”, din cand in cand, dar pentru a-i zice cu totul alte lucruri.  In dialogul dat, tot ce se va intampla e ca frustrarea deja existenta sa creasca in intensitate, nicidecum altceva.

Invatandu-le insa si afland cat de mult ajutor ne ofera ele, in toate formele lor de manifestare, avem sansa sa traim o viata cu adevarat extraordinara.

Consider ca cel mai dificil pas este sa le identificam corect. Incurajati de educatia precara, oricum fortati de imprejurari, ajungem pana la urma la niste definitii ale emotiilor, oricare ar fi ele. La o adica strigam in gura mare: “sunt fericit” pe o plaja, cu iubita iubita langa noi, eventual si cateva beri langa. Iar asta e un moment de fericire identificat corect. Daca in schimb strigam acelasi lucru tot pe plaja, tot cu iubita iubita si cu berile langa, in timp ce la cateva sute de metri mai incolo a venit salvarea pentru o persoana ce s-a inecat, atunci s-ar putea sa avem nevoie de cateva exercitii despre gestionarea emotiilor. Pentru ca ce tocmai am facut a fost sa ignoram o parte a realitatii, aflata sub nasul nostru si cu impact direct asupra noastra. Iar a ignora emotiile este una din cele mai gresite actiuni pe care le putem avea cand vine vorba de emotii. Ignorarea emotiilor va duce la acumularea in inconstient a presiunii si energiei date de emotii, pana cand acestea vor iesi la suprafata foarte incalcit. Ne vor speria atunci atat pe noi cat si pe cei din jurul nostru cu mult mai mult.  Si ne vor conduce catre actiuni distructive.

Arata si celorlalti:

One thought on “Rolul emotiilor in viata noastra

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *